Gå til innhold

Feber hos babyer og små barn

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Sovende Børn.

Moonboon jobber tett med NGO, Sovende Børn og deres team av spesialister, for å gi oppdaterte, relevante råd og veiledning om baby- og barnesøvn. Les mer om Sovende Børn nederst i innlegget.

Pannen er varm, kinnene er røde og øynene er blanke. Babyen din har fått feber, kanskje for første gang. Noen barn er irritable og sløve, og noen barn kjører på som vanlig, selv om feberen raser. Det er ganske forskjellig mellom barn – og også avhengig av om feberen er ledsaget av annen sykdom eller ubehag.

Men hva kan du egentlig gjøre for å hjelpe den lille? Kan babyen din sove ute når den har feber? Og hvilke ting kan du se på for å vurdere om du bør ta en tur innom legen – eller kanskje til og med legevakten?

Lege Elise Stjernholm vil sammen med søvn- og ammeveileder Mia Bernscherer Bjørnfort fra Sovende Børn veilede oss i denne teksten.

MERK: Denne teksten er ikke en erstatning for veiledning fra legen. Er du det minste i tvil om ditt barns tilstand, henviser vi deg til legen for en vurdering av akkurat din situasjon.

Når har babyen din feber?

Babyer og småbarn har feber når barnet har en temperatur på over 38 °C målt i baken – altså med termometer i endetarmen.

Mange familier bruker andre typer termometre, for eksempel pannetermometer eller øretermometer. Noen måler også temperaturen i munnen.

Disse metodene kan være fine til å fastslå om det er feber, men disse termometrene er neppe så pålitelige til å få en nøyaktig temperatur. Legen vil derfor ofte be om at temperaturen måles i endetarmen for å få en pålitelig måling.

Hvorfor får babyen feber?

Hos babyer er feber i de aller fleste tilfeller en normal og hensiktsmessig reaksjon på en infeksjon. Oftes er det en ufarlig virusinfeksjon.

Kroppens innebygde forsvar mot virus og bakterier aktiveres når den kommer i kontakt med selve virusene og bakteriene – det er det vi kaller immunforsvaret eller immunsystemet. Immunforsvaret fungerer mest effektivt ved temperaturer mellom 38 og 39 grader – og feber er dermed kroppens eget forsvarssystem og i utgangspunktet et ufarlig hjelpemiddel for barnet.

Feber er helt vanlig hos babyer, både med og uten andre tegn på sykdom, og en hyppig årsak til en tur til legen.

Barnekroppen kan ikke regulere temperaturen deres på samme stabile måte som voksne. Derfor får barn langt oftere høy feber selv ved helt ufarlige sykdommer, som for eksempel forkjølelser, der voksne knapt får feber.

Listen over årsaker til feber hos barn er dermed ganske lang.

Hvordan føles det for en baby å ha feber?

Noen ganger kan en baby ha både 39 og 40 i feber og fortsatt tumle rundt og være nærmest upåvirket. Andre ganger kan du stå med en baby med bare 38 i feber, som føler seg skikkelig dårlig, dupper av og på, og som trenger ekstra omsorg og oppmerksomhet.

Det kommer helt an på den spesifikke situasjonen og det enkelte barnet. Et barn som kun har feber vil ofte være mindre påvirket enn et barn som i tillegg til feber også har tett neste, hoster eller har smerter i for eksempel nakken eller ørene.

Hva skjer med søvnen når babyen har feber?

Når en baby har feber, vil noen foreldre oppleve at barnet omtrent bare sover – og sover. Babyen kan være våken en kort stund for å få i seg noe å drikke og kanskje litt mat for så å sovne igjen – med mer eller mindre hjelp. 

Andre babyer har veldig vanskelig for å sove og trenger for eksempel å bli vugget i timevis eller sitte oppreist for å sove. Det kan selvsagt være veldig tøft som forelder. Her kan du for eksempel bruke bæreutstyr, en hengevugge eller ta barnevognen inn i huset, slik at babyen kan vugges eller trilles konstant.

Hva kan du gjøre for å hjelpe din feberbaby?

I blogginnleggene «SØVNHJELP: HJELP BARNET DITT MED Å SOVNE» og «HVA ER NORMAL BABYSØVN?» beskriver vi flere ulike typer hjelp til beroligelse og søvn som man kan tilby barnet – og hvordan og hvorfor det hjelper barnet. 

Noen av de generelle tingene du kan prøve for å hjelpe søvnen på vei er:

  • å holde baby og gå litt rundt
  • å vugge baby, for eksempel i en hengevugge
  • å synge eller snakke med rolig stemme og kjærlig si «såååå så så»
  • å klappe eller kose baby på bleierumpa
  • å gi kjærlige blikk og rolig prat, så babyen får kontakt med deg
  • å tilby barnet amming eller flaske
    (MERK: En baby som fullammes trenger IKKE ekstra væske når den har feber – morsmelken inneholder ca. 90 % vann og i tillegg viktige antistoffer. Etter introduksjon til fast føde er morsmelk fortsatt å foretrekke fremfor vann, særlig ved feber og annen sykdom.)
  • å tilby kroppskontakt, eventuelt hudkontakt og kjærtegne baby
  • å flytte seg fra stedet eller rommet man er i, for eksempel å gå utenfor, og på den måten endre omgivelsene, slik at det skjer noe nytt. Det kan både være for å skjerme babyen (og seg selv) – eller for at det «skjer noe» som babyen kan distraheres med

De samme tingene som generelt hjelper på søvnen vil for mange også hjelpe når babyen har feber – også i de våkne timene med feber. Altså hvis babyen din er påvirket og viser tegn til å trenge det. Krabber babyen rundt og leker, så la babyen bare holde på. 

Når babyen har feber, er det imidlertid et par ekstra ting å være oppmerksom på:

  • Væske, væske, væske:
    En baby som ammer bør fortsette med dette så langt det er mulig. Det er generelt ikke nødvendig å gi vann/væske ved siden av morsmelken uten legens anvisning, da morsmelk består av 80 % vann. Barn under 6 måneder bør ikke få annet enn morsmelk/morsmelkerstatning uten legens anvisning.
  • Saftis kan være en enkel måte å få væske i babyen på minst 6 måneder, som ellers egentlig ikke vil drikke.
  • Babyen er allerede varm, men feberen kan gi en følelse av å fryse eller at huden nesten «brenner». Babyen kan derfor både vise tegn på å ville være under dynen eller tegn på at det er ubehagelig at noe berører huden.
  • Noen barn er så syke at smertestillende medisin (Paracetamol) kan brukes, da dette også er febernedsettende. Husk imidlertid at feberen har en funksjon i barnets egen kamp mot sykdommen. Vurder dette opp mot medisinbruk.
    MERK: Snakk med legen din før du gir medisin til barn under 2 år.

Merk: Når en baby har feber, kan barnet bli virkelig dårlig på ganske kort tid. Også selv om babyen ellers har virket frisk nok. Det er derfor viktig å se til babyen ofte når du sover, spesielt om natten. Hvis det er mulig kan det være lurt å sove i samme rom som babyen – alternativt bruk babymonitor samtidig med hyppig fysisk sjekk av babyens tilstand.

Visste du at … din egen nakne kropp kan hjelpe feberbabyen din?

En morsom liten ting som ikke mange vet, er at voksnes nakne brystkasser kan hjelpe med å regulere babyers temperatur – også når de har feber.

Brystet vil simpelthen varme opp en kald baby eller kjøle ned en varm baby hvis babyen legges hud-mot-hud. Dette kalles for «termisk synkronisering».

Det som er enda mer utrolig er at det også fungerer med tvillinger, der begge ligger hos den samme forelderen. Med en baby på hvert bryst vil det enkelte brystet tilpasse seg etter behovene til hver enkelt baby.

I tillegg frigjør hudkontakten også mye av hormonet oksytocin, som er beroligende for både barn og voksne.

Kan en baby med feber sove ute?

Det er umiddelbart ingenting som taler imot at barnet sover ute når det har feber. Det kan imidlertid være vanskelig å finne den riktige bekledningen og «innpakkingen» i for eksempel en barnevogn dersom barnet har feber. Sover barnet inne, kan det være lettere å se til barnet fortløpende og sjekke om barnet trenger å løfte på dynen eller kanskje kle av seg litt.

Når skal man ringe legen når babyen har feber?

Det kan være vanskelig å vite når det er grunn til å besøke legen. Hos babyer under 6 måneder bør barnet tas med til legen ved feber over 38,5, uavhengig av hvordan barnet ellers har det. 

Hovedregelen for alle aldre er lett å huske: Ring legen hvis du/dere er usikker og trenger en sjekk hos legen.

Det er ok å ha bruk for den ekstra tryggheten – selv om du vet at det mest sannsynlig er en helt alminnelig og ufarlig sykdom. Det er ikke «å være til bry» når man står der med det lille barnet sitt og faktisk er utrygg – det er kanskje akkurat det som skal til for å kunne finne roen og gi den lille den beste omsorgen.

I tillegg til dette kan man si at et barn lett kan ha feber uten å være «ordentlig syk» – og at barnet også kan være sykt uten å ha feber.

Pasienthåndboken Sundhed.dk skriver:
«Det viktigste er å følge med på hvordan barnet generelt har det. Du bør imidlertid kontakte legen hvis du måler en temperatur på over 38,5 hos barn under 3 måneder, hvor temperaturen ikke synker hvis du for eksempel kler av barnet.»
(Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/om-boern/det-nyfoedte-barn/nyfoedt-barn-hvad-skal-vi-huske/)

Det er derfor ikke feberen i seg selv som i de fleste tilfeller gir anledning til å se legen, men mer hvordan babyen generelt har det.

Ting å se etter:

  • Drikker eller spiser barnet ved brystet eller flasken?
  • Har babyen våte bleier?
  • Kan du komme i kontakt med barnet, også selv om det er kortvarig?
  • Kan barnet bruke kroppen sin selv om det er tydelig svekket?

Hvis du kan svare ja på disse spørsmålene, så er babyen din etter all sannsynlighet helt ok – for å være febersyk, så klart.

Har babyen din hatt feber i mer enn 3 dager, er det lurt å bli sjekket av legen uansett.

Hvis du derimot har en baby som ikke tisser som den pleier (har bleier med veldig lite urin i), ikke vil/kan spise ved brystet eller flasken og/eller ikke drikker – eller som er helt slapp i kroppen og vanskelig å føre en liten samtale med, så er det på tide å komme seg til legen samme dag.

Jo yngre barnet ditt er, desto raskere blir det dehydrert hvis det ikke drikker nok. Her kan også legevakten komme inn dersom det er utenfor fastlegens åpningstid.

Igjen – du er ikke til bry. Du reagerer på at barnet ditt har det dårlig. Det er bedre å bli sjekket 10 ganger, hvor alt var i orden, enn å gå glipp av den ene gangen det slett ikke var bra.

Akutt behov for lege ved feber:

I noen tilfeller er det viktig å kontakte legen eller legevakten øyeblikkelig.

Hvis barnet viser dårlig kontakt med påvirket bevissthetsnivå, får kramper, har stiv nakke eller blødninger i huden.
(Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/boern/symptomer/feber-hos-smaaboern/)

Læger Formidler har laget en flott illustrasjon som viser hva man skal se etter. Den kan sees her https://www.laegerformidler.dk/safe-cirklen-2/.

Oppsummering

  • Hos babyer og småbarn kan man si at de har feber når barnet har temperatur over 38 °C målt i endetarmen.
  • Hos babyer er feber i de aller fleste tilfeller en normal og hensiktsmessig reaksjon på en infeksjon.
  • Noen ganger kan en baby ha både 39 og 40 i feber og fortsatt tumle rundt og være nærmest upåvirket. Andre ganger kan du stå med en baby med bare 38 i feber, som føler seg skikkelig dårlig, bare vil være i armen din og duppe av og på.
  • Når en baby har feber, vil noen foreldre oppleve at babyen omtrent ikke gjør annet enn å sove. Andre babyer har veldig vanskelig for å sove og trenger for eksempel å bli vugget i timevis eller sitte oppreist for å sove.
  • Det er ikke feberen i seg selv som i de fleste tilfeller gir anledning til å se legen, men mer hvordan babyen generelt har det.
  • Hos babyer under 3 måneder bør barnet ses av legen ved feber over 38,5, uavhengig av hvordan barnet ellers har det.
  • Kontakt legen umiddelbart, hvis barnet viser dårlig kontakt med påvirket bevissthetsnivå, får kramper, har stiv nakke eller blødninger i huden. 

OM SOVENDE BØRN

Sovende Børn er et univers på nett for foreldre og fagpersoner som søker veiledning og informasjon om babyer og barns søvn og søvnproblemer. 

Formålet er å gi foreldre og fagpersoner riktige verktøy til å ta informerte valg som passer til det enkelte barns søvnsituasjon.  

På deres nettsted og sosiale medier kan du finne oppdatert og pålitelig informasjon om tilgjengelig forskning samt webinarer, workshops, kurs m.m. 

ANDRE LESER OGSÅ

Handlekurv

Handlekurven din er for øyeblikket tom.

Begynn å handle

Velg alternativer